Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar
Utile

Stone Town & Prison Island

on
August 22, 2018

Azi e timpul să fiu ghid în Stone Town. Stone Town este partea antică din Zanzibar Town și rămâne inima Zanzibarului. Orașul vechi e o combinație unică de artă și arhitectură arabă, colonială și africană, cu străzi înguste, clădiri înalte, ziduri strâmbe și mucegăite, ferestre micuțe, balcoane de lemn, grădini interioare, uși impunătoare, mici buticuri la parter, toate formând un labirint întortocheat în care e o încântare să te rătăcești. Pentru că e un oraș port nu poate lipsi fortul de apărare împotriva invadatorilor, amfiteatrul care acum e folosit ca bazar sau pentru diferite evenimente și bineînțeles faleza care după lăsarea serii este invadată de localnicii ieșiți din cavernele lor, de copii care se întrec în flic-flac-uri atunci când plonjează în apă și de tarabele cu mâncăruri tradiționale. Oriunde am călătorit în lume am văzut exact același comportament al oamenilor în orașele port. Fie că a fost vorba de Malecon din Havana, fie Copacabana în Rio, fie Promenade des Anglais in Nisa, fie Nha Trâng din Vietnam, toți oamenii ies să se plimbe pe faleză și să guste din ce au vânzătorii ambulanți ca într-un marș mondial de contemplare a mării și a apusului.

 

 

Încă un lucru notabil e că în Stone Town trăiesc în pace și armonie toate religiile lumii adunând la un loc biserici, moschei și temple hinduse, budiste sau jaine fără conflicte de ideologii. Odată ce pătrunzi pe străduțele orașului antic ești fascinat de fuziunea dintre toate culturile importante ale lumii: ai India, ai lumea arabă, ai Europa și Africa laolaltă. Mirodeniile colorate, tradițiile pestrițe, arta corcită și gastronomia bogată, te buimăcesc la fiecare pas iar toate simțurile îți sunt asediate. Stone Town a jucat un rol foarte important de asemenea în abolirea sclaviei, medicul și misionarul David Livingstone pornind multe campanii din acest oraș împotriva exploatării populației africane. Orașul e un mare centru comercial și deși prima dată pare haotic, forfota și nebunia încep să capete sens. Fiecare aleargă într-o direcție diferită dar cu un scop definit, ori către zona de restaurante de stradă, ori spre piața de legume și carne, ori către zona de îmbrăcăminte, ori către electronice, orașul fiind atent împărțit pe categorii. Pentru noi europenii care avem totul în mall sau în centrele comerciale, orașele moderne fiind împărțite doar în zona business și de locuit, o plimbare în Stone Town poate părea incâlcită și obositoare. Dacă vrei o gură de aer din toată agitația asta, o cină swahili la apus, pe acoperișul unei clădiri istorice, de unde poți admira învelișul întregului oraș în compania unor instrumente tradiționale și voci vibrante, e o ceremonie străveche care nu trebuie ratată.

La o plimbare de doar 15minute cu barca din Stone Town puteți vizita Prison Island. Cunoscută inițial cu denumirea de Changuu, (care este unul din peștii mei preferați la grătar) a fost folosită de către arabi ca închisoare pentru sclavii rebeli începând cu anii 1860 înainte de a-i exporta sau vinde în piața de sclavi din Stone Town. În 1893 primul ministru britanic Lloyd Mathews a început construcția efectivă a unei închisori pe insulă. Deși lucrările s-au încheiat într-un an, închisoarea nu a avut niciodată vreun deținut, în schimb a folosită pentru a ține în carantină bolnavii de febră galbenă, căpătând astfel denumirea de Insula Carantină. În prezent insula este deținută de guvern, închisoarea a fost transformată într-un resort privat, și găzduiește de asemenea mai multe familii de broaște țestoase gigantice Aldabra care s-au înmulțit doar din 4 exemplare primite în 1919 de la guvernatorul britanic al insulelor Seychelles. Un mesaj care atenționează turiștii să nu se așeze pe carapacea broaștelor țestoase probabil își dorește să prevină repetarea unui astfel de comportament primitiv uman. Dar să oferi puțină afecțiune broaștelor țestoase gâdilându-le sub bărbie sau scărpinându-le pe spate, le poate face să toarcă ca niște pisici. Înainte de întoarcerea în Stone Town puteți savura o cafea la plic în restaurantul resortului sau vă puteți răcori înotând și făcând snorkeling în jurul insulei.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT