Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar
siguranta atunci cand calatoresti in zanzibar
Utile

Este Zanzibar o destinatie de calatorie sigura?

on
December 28, 2023


Turistii imi trimit deseori, foarte ingrijorati, diverse alerte de pe MAE care descurajeaza cu fermitate calatoritul in Tanzania. In urmatoarele randuri voi aborda fiecare atentionare si voi desfiinta toate miturile pentru ca toate au un sambure de adevar dar multe dintre ele nu sunt valabile in contextul actual.

“Există pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriul Tanzaniei.”

Biografic:

Din 2017 Mozambic are probleme de securitate la nord in provincia Cabo Delgado cu o grupare terorista considerata ca are legatura cu Statul Islamic. Peste 2500 de oameni au fost ucisi si peste 700.000 de persoane si-au abandonat casele de la inceputul insurgentelor. Regiunea Cabo Delgado este chiar in sudul Tanzaniei iar in anii trecuti cateva sate de la granita au fost atacate de gruparile teroriste care au traversat pe teritoriul Tanzaniei. Evenimentele au fost izolate si respinse rapid de armata.

Contextual:

Sa nu te aventurezi la granita sudica a Tanzaniei (Adica la 700de km distanta de Zanzibar sau de principalele parcuri unde se face safari) pare o alegere de bun simt. In 2014 aproape ca am fost rapit la granita estica a Libanului la scurt timp dupa ce izbucnise razboiul din Siria. Daca stateam cumintel in Beirut cu siguranta aceasta aventura nu ar fi avut loc. La granita cu toate statele vecine cu Tanzania sunt probleme cu bande de jefuitori deci o avertizare care sa recomande turistilor sa evite regiunile de frontiera este suficienta.

“Exista posibilitatea producerii unor manifestaţii de stradă sporadice”

Biografic:

O data la 5 ani in perioada alegerilor apar manifestatii care sunt inabusite violent de catre armata. Aceasta este o realitate cu care Zanzibar se confrunta de la declaratia de independenta. La ultimele alegeri din Octombrie 2020 guvernul a taiat internetul timp de 2 saptamani tocmai pentru a preveni contestarea rezultatelor alegerilor si a detasat armata de pe continent pentru a mentine linistea si ordinea. In aceasta perioada mai toate ambasadele si agentiile recomanda evitarea calatoriilor in Zanzibar.

Contextual:

Singurele motive pentru care localnicii protesteaza in Zanzibar sunt politice si singurele momente sunt in preajma alegerilor. Violentele au loc intre localnicii inarmati cu pietre si armata bine echipata si se termina rapid cu un singur deznodamant. In ultima vacanta in Mexic am nimerit in mijlocul unui schimb de focuri de arma intre politia locala si cativa manifestantii pentru drepturile femeilor si nu am citit nici o mentiune pe MAE care sa ma avertizeze asupra producerii unor proteste de acest tip.

“Riscul de a contracta virusul Corona este foarte ridicat pe teritoriul Tanzaniei.”

Biografic:

Tanzania nu a declarat niciodata situatia Covid reala si a avut cele mai relaxate masuri de combatere a raspandirii virusului. Fara distantare sociala, fara masca, fara sa declare stare de asediu. Asta le-a adus un boom in turism in iarna 2021 si un interes sporit din partea investitorilor straini, dar care au venit la pachet cu o pozitie sceptica si critica din partea opiniei internationale.

Contextual:

Neoficial au fost 3 valuri care au lovit Tanzania dar efectul pandemiei nu a fost la fel ca in batrana Europa. Radiatia puternica, distantarea sociala naturala, populatia relativ tanara au combatut efectele pandemiei pastrand Zanzibarul o destinatie sigura pentru calatorie. Au fost cateva cazuri de imbolnavire si printre turistii nostri dar in special in randul celor care au petrecut perioade lungi in Zanzibar, care au schimbat mai multe cazari, care au avut masini inchiriate si au explorat insula pe cont propriu expunandu-se mai mult. In decembrie 2020 am plecat intr-o vacanta in Cape Town, un oras african in care s-au luat printre cele mai dure masuri pentru combaterea Corona si am fost depistat pozitiv la intoarcere. Se pare ca indiferent de masurile pe care tarile le-au luat, o viata sociala activa atrage dupa sine o expunere mai mare si implicit sanse mai mari de a contracta virusul.

“Vaccinurile împotriva malariei şi febrei galbene sunt obligatorii.”

Biografic:

*Febra galbenă este cauzată de un flavivirus, care este răspândit de țânțari în Africa și America de Sud, în special în zonele cu păduri sau junglă densă. Aproximativ 90% din febra galbena se crede ca are loc in Africa, unde au loc cele mai multe decese de la infectie. Se găsește în Africa de Vest și Centrală, precum și în unele părți ale Africii de Est dar in Tanzania cazurile sunt rare.

**Malaria constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală. Anual sunt peste 200 milioane de imbolnaviri si aproximativ jumatate de milion de decese din cauza acestui parazit care se adapteaza foarte repede la medicamentele moderne.

Contextual:

*Ca masura de prevenire a raspandirii virusului febrei galbene si izbucnirii unei noi pandemii, mai toate tarile din Africa subsahariana au impus obligativitatea vaccinarii si prezentarii certificatului galben atunci cand calatoresti dintr-o tara africana in alta. Atunci cand vii din Europa vaccinarea nu este obligatorie!

**Tanzania prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire cu malarie doar pe regiunile costiere si in anotimpul ploios. În zonele cu risc foarte scăzut de transmitere a malariei, chimioprofilaxia poate să nu fie recomandată, luând în considerare faptul că riscul de apariţie a reacţiilor adverse asociate antimalaricelor poate depăşi potenţialele beneficii. Călătorii trebuie însă să conştientizeze posibilitatea existenţei malariei dacă dezvoltă o boală febrilă. Nu sunt doctor dar matematica este simpla: atunci cand calatoresti intr-o zona in care sansele sa faci malarie sunt infime te supui la mai putine riscuri acceptand eventualitatea unui tratament decat sa incerci sa o previi.

Pericole reale:

Acum ca am clarifiat originea tuturor acestor atentionari si valabilitatea lor in contextul actual este timpul sa va pun in tema cu adevaratele situatii care pot sa apara:

*Furturi: Nu lasati lucruri de valoare la vedere, inchideti banii si actele in seif, daca se poate si bijuteriile, laptopul, camera de fotografiat.

*Talharii: Folositi doar taxi cu licenta sau companii acreditate cand va organizati excursii, safari si asa mai departe. Nu va incredeti in orice baiat de pe facebook sau de pe plaja care va vinde cu 5 dolari mai putin o cursa sau cu 50usd de dolari mai putin un safari. Daca carati dupa voi ultimul model de iPhone, drone, aparate de fotografiat, laptopuri, smart watch-uri, bijuterii de aur si totusi vreti sa economisiti cativa dolari la excursii sau la taxi macar luati-va toate masurile de precautie.

*Jafuri: Nu va aventurati pe plaja pe timpul noptii, ramaneti in raza resortului si daca vreti sa mergeti sa mancati undeva in afara hotelului sau la distractie folositi taxi licentiat. Nu mergeti cu bijuterii scumpe la vedere, evitati zonele intunecate sau izolate, consumul de alcool in exces, de droguri sau agatarea de prostituate din baruri pentru ca toate aceste lucruri pot atrage furturi si escrocherii.

*Sustragerea gentilor din vehicule aflate in miscare: Atentie la limitatoarele de viteza. S-au inregistrat cazuri pe timp de noapte, mai ales in apropierea parcului national Jozani, unde se sustrag din masinile care incetinesc la bumpere diferite bunuri. Blocati intotdeauna usile masinii cu care va deplasati.

*Abuzuri: Daca inchiriati masina interesati-va in avans despre regulile de circulatie in zona in care calatoriti. In Zanzibar sunt multe puncte de control unde politia cere mici atentii si de asemenea orice abatere precum lipsa permisului special pentru Zanzibar, nefolosirea centurii, viteza, folosirea telefonului mobil, poate atrage incercarea de santaj si intimidare din partea autoritatilor locale in scopul obtinerii de mita.

Concluzii:

Trebuie retinut ca aceste masuri sunt de bun simt in orice zona turistica din lume in care calatoriti iar aceste fapte de posibila agresiune nu sunt endemice in Zanzibar! Totusi sa tineti cont ca ajungeti intr-o tara in curs de dezvoltare, fara ambasada, unde politia inainte de a face o plangere iti va calcula valoarea prejudiciului si iti va cere un onorariu in functie de asta si unde toti te vad ca pe un portofel umblator din care abia asteapta sa sustraga ceva. Mentalitatea africana este simpla: daca esti alb ai o asigurare care te va despagubi in cazul in care esti furat! Din acest motiv noi organizam aceste vacante in grup. Expunerea atunci cand iti faci o vacanta pe cont propriu intr-o tara bananiera este mult mai mare. Cand te deplasezi in grup, iti organizezi totul prin agentie, primesti toate sfaturile de precautie de la gazde, mergi in excursii sau la petreceri in gasca, iar sansele sa atragi sarlatani si hoti sunt mult mai mici. In opinia mea MAE ar trebui sa schimbe atentionarea de la “Evitati calatoriile neesentiale” cu “Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”, aceasta ar fi o avertizare mult mai intemeiata.

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
  1. Reply

    Leonte ionut

    January 2, 2022

    Salutare și La mulți ani îți doresc !
    Ma numesc ionut și doresc sa te întreb câteva vorbe despre o posibila închiriere (vila ) După care sa o administrez eu .
    Crezi ca imi poți da mai multe informații in legătura cu aceasta posibilitate ?
    Îți mulțumesc !!

LEAVE A COMMENT