8 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să ajungi în Zanzibar!
Cu plaje frumoase și oameni chiar mai frumoși, Zanzibar este un loc atât de unic, un amalgam de culturi pestrițe care au fuzionat de-a lungul secolelor și au format un refugiu exotic și original. Este un loc care trebuie să fie experimentat pentru a fi pe deplin înțeles și mai apoi iubit. Dar înainte de a vă organiza o excursie în Zanzibar, trebuie să vă ofer niște informații foarte utile și practice pe care le-am încercat chiar pe pielea mea
1. Zanzibar este o destinație sigură!
În ciuda istoriei tumultoase, Zanzibar este o insulă safe, fără boli și fără conflicte. Oamenii sunt foarte primitori, sinceri, calzi și prietenoși. Nu mai există aici nici malarie, nici dengue, tifos sau febra galbenă. Tanzania este una dintre cele mai stabile țări din punct de vedere militar și social și are o crește economică însemnată. Zanzibar reprezintă o atracție din ce în ce mai irezistibilă pentru turiștii care vânează atât frumusețe cât și istorie, ambele găsindu-se din belșug aici!
2. Vino cu cash!
În jurul insulei se găsesc cateva bancomate dar comisioanele de retragere și diferențele de curs sunte destul de mari. Mai toate hotelurile au camerele dotate cu un seif deci poți căra liniștit cash după tine. Dacă ai pus banii la saltea în Euro sau Lire nu-i schimba în lei și mai apoi în dolari. Vino cu ei în orice valută și schimbă-i direct în moneda locală. Dacă ai economii în dolari poți să schimbi doar o parte în shilings când ajungi în Zanzibar pentru că sunt multe locuri unde nota de plată vine direct în USD.
3. Amestecul de gusturi
Zanzibar a avut mulți conducători de-a lungul secolelor, iar istoria sa lungă și tragică a creat una dintre cele mai interesante bucătarii mondiale. Bucătăria este o fuziune de mâncăruri arăbești, africane, indiene, chinezești și portugheze, toate ațâțate de abundența de mirodenii chiar de la sursă. Localul ugali, chapatti-ul indian, curry-urile swahili, fructele de mare, toate formează o masă bogată în culori, gusturi și arome.
4. Viața pe insulă este în reluare
Pole pole cum zic localncii, lucrurile în Zanzibar nu au întotdeauna sens, nu funcționează cum te aștepți sau durează destul de mult. Este foarte important să te bucuri de haosul liniștit și să înveți ceva din această pace negrăbită. Smoothie-ul tău poate dura 45minute să fie preparat și servit, dar o să fie delicios și o să-ți calmeze repede ușoara iritare.
5. O noapte în Stone Town e suficientă
Orașul este captivant și inedit, dar sunt atât de multe plaje frumoase și activități interesante de făcut în jurul insulei! Fie ca alegi o excursie de o zi din resortul în care ești cazat, fie că vrei să stai peste noapte și să admiri un apus boem de pe una din terasele dichisite de pe strada Shangani, o zi în orașul Stone Town e de ajuns pentru iubitorii de istorie și cultură.
6. Zanzibar are 2 anotimpuri ploioase!
Unul mic în Noiembrie și unul mare în Aprilie-Mai. Ce înseamnă anotimul ploios mic din Noiembrie? Câteva picături de ploaie pe care abia le aștepți că să te răcorești în zilele toride. Câteva dușuri din când în când împrăștiate de perioade lungi de soare nu afectează vacanța nici celor mai ahtiați după plajă. De asemenea dacă gășiți o ofertă bună la zboruri în Aprilie sau Mai un ezitați să o luați! Plouă mult și des dar cu schimbările climatice din ultimii ani aveti sanse reale sa prindeti și soare!
7. Alege unde să stai în funcție de ce îți dorești de la vacanță!
Fiecare plajă din Zanzibar oferă ceva diferit vizitatorilor săi. Toate au un farmec și o frumusețe aparte oferind stări afective diverse turiștilor care le încearcă. Dacă vrei aglomerație, alege Nungwi! Dacă ești în luna de miere alege Kendwa, Kiwengwa sau Jambiani. Vrei scufundări sau liniște, alege Matemwe! Vrei petreceri, diversitate, kite-surfing și relaxare alege Paje.
8. Pungile de plastic sunt strict interzise în Zanzibar
Pentru a evita amenzile, vizitatorii Tanzaniei sunt sfătuiți să nu introducă pungi, saci, sacoșe din plastic în țară, să-și împacheteze lucrurile în pungi de plastic, sau să poarte pungi din plastic în valiză sau în bagajele de mână. Excepție fac pungile în care îți aduci lucrurile de igienă personală sau medicamentele pentru că se consideră că te întorci cu ele acasă. O măsură bună luată de guvern, dar ce ne facem cu sutele de mașini mai vechi de ´’90 care poluează, distrug coralul și ridică nivelul marii??
Cu toții suntem născuți aici, cu toții aparținem Africii și durează puțin până când realizezi asta și te conectezi cu locul! Nu te speria de sentimentul de întoarcere acasă pe care îl ai, de liniște și firesc. Îmbrățișează-l și dansează cu el, contopește-te cu insula și glorifică droaia de trăiri care îți aduce aminte te origini.