Utile

Curiozități despre Zanzibar

on
August 30, 2018

Localnicii din Zanzibar sunt printre cei mai calzi și onești oameni pe care i-am întâlnit în călătoriile mele. Te salută, îți zâmbesc mereu, îți sar în ajutor când ai nevoie, sunt sinceri și binevoitori. De multe ori când călătorim avem prejudecăți legate de loc sau de oameni. Africa nu are cea mai bună reputație când vine vorba de securitate, dar Zanzibar fiind puțin rupt de continent a dezvoltat o personalitate și o încărcătură proprie. În Zanzibar guști doar puțin din realitatea africană. Indienii, arabii și vesticii care s-au stabilit de-a lungul secolelor aici au modelat și șlefuit această societate, conturând astfel o cultură unică și inedită. Cuvântul Zanzibar vine din persană și se traduce ca fiind “coasta oamenilor negri”. Această bucată de coral care a ieșit de sub apele Oceanului Indian a dezvoltat un strat subțire de pământ fertil de-a lungul milioanelor de ani de erodare, favorizând astfel mai mult creșterea condimentelor decât a pădurilor, și câștigând astfel reputația de insula mirodeniilor. Mai important decât comerțul cu mirodenii a fost comerțul cu fildeș și sclavi, Zanzibar reprezentând o bază importantă de unde arabii își lansau expedițiile de vânătoare de oameni sau animale exotice în interiorul Africii.

Datorită situării în emisfera sudică la numai 6grd de Ecuator, în Zanzibar anotimpurile sunt invers față de la noi, cerul este răsturnat iar ziua este aproximativ egală cu noaptea, oscilând doar câteva minute pe parcursul anului. Pentru că ziua începe în fiecare zi în jur de 6:20 localnicii și-au luat reper cronologic ora 0 sau 12am ca fiind ora 6am, ce înseamnă că sunt decalați cu 6 ore pe tot parcursul zilei, ora 6am a noastră fiind ora 12pm a lor, ora 12pm a noastră fiind ora 6pm a lor și așa mai departe. Acesta mai este cunoscut ca fiind “timpul swahili” deoarece este comun tuturor triburilor de maasai care s-au dezvoltat în partea central vestică a Africii unde ziua începe la 6 dimineața și se termină la 6 seară. Denumirea de “timpul swahili” este deseori utilizată și ca ironie la faptul că ritmul lor este unul foarte lent. Dacă ajungi în Zanzibar și stabilești o oră de întâlnire cu un taximetrist ai grijă să specifici că nu e timpul swahili, ca să te asiguri că nu întârzie sau că ajunge cu 6 ore mai târziu.

Zanzibar este una din cele mai sigure insule de trăit din lume. Deși criminalitatea există, ce o face atât de sigură este poziționarea geogafică. În Zanzibar este anotimp ploios doar 2 luni pe an, Aprilie-Mai, în restul timpului clima fiind călduroasă dar blândă. Pe insulă nu există furtuni tropicale, taifunuri, tornade, musoni sau cicloni. În Oceanul Indian se formează destul de des Cicloni dar departe de coastă, Zanzibarul fiind deseori măturat cu intensitate foarte mică doar de vârful cozii acestora. Nu există activitate seismică în zonă iar de câte ori s-au înregistrat cutremure mari în Oceanul Indian nici un tsunami nu a afectat insula. Coasta de est a Zanzibarului este de asemena protejată de un recif de corali, de la nord la sud, reciful acționând ca o barieră protectoare în fața valurilor gigantice. Reciful are o lățime de până la 2km în zona Paje, și reprezintă de mii de ani o sursă de hrană pentru populația localnică.

Fluxul și refluxul sunt foarte evidente pe coasta de Est datorită acestul recif, diferența dintre cele 2 faze ajungând și până la 4m. În timpul refluxului localnicii ies să culeagă peștele și fructele de mare rămase captive în spatele barierei, iar cultivarea de alge este de asemenea o îndeletnicire favorizată de acest fenomen. Cei mai mulți localnici sunt musulmani. Arabii și-au lăsat amprenta de asemenea în arhitectură, agricultura, mâncare, limbă și veşmânt. În satele mai izolate nu găsești câini pentru că aceste animale împreună cu porcii sunt considerate de musulmani impure. Zebu este o subspecie de vacă, originară din India, care are cocoașă, gușă și este mai slabă și mai mică decât vaca tradițională. Această subspecie de vacă e specifică zonelor tropicale și subtropicale, are un metabolism adaptat să reziste în zonele foarte calde și poate fi văzută peste tot în Zanzibar. Albii au denumirea generală de Mzungu. Legenda spune că mereu albii au venit cu diferite intenții perfide în Zanzibar. Prima dată au venit pentru comerțul cu sclavi, apoi au venit pentru aur și fildeș, apoi au venit pentru condimente și tot așa. De fiecare dată albii veneau cu scopul de a lua ceva dar în ultimii 100 de ani au început să apară vestici care veneau doar să se bucure de natură, de plajele minunate, de paradis. Localnicii sceptici au început să se întrebe care era scopul pentru care veneau acești străini pe meleagurile lor, așa că văzându-i fără țel au început să îi numească Mzungu, sau “cel ce rătăcește fără scop”.

Din punct de vedere turistic insula are 6 părți importante. Stone town care este orașul antic și care este cuprins în capitala Zanzibar Town. Nungwi este situat în partea de Nord a insulei și este cea mai comercială plajă a insulei datorită faptului că nu are recif și se poate înota tot timpul. În partea de Nord-Est se află Matemwe și Kiwengwa, plaje mai exclusiviste, cu recif, populare pentru scufundări în atolul Mnemba și cu multe resorturi de 4-5stele. În Sud-Est se află zona Paje-Jambiani, plaje cu recif destul de populare pentru tineri și iubitorii de kite-surfing. A 5-a este Kizimkazi, o zonă de coastă, fără plajă, singuratică, populară pentru excursiile la delfini. A 6-a parte ar fi cea de vest, fără recif, zonă stâncoasă cu plaje micuțe și izolate, pentru cei care caută liniște și deconectare deplină.

Maasaii sunt niște figuri din ce în ce mai populare în Zanzibar dar care nu au nici o legătură cu cultura insulei. Triburile de Maasai sunt răspândite peste tot în Kenya și Tanzania în apropierea lacurilor și parcurilor naționale. Aceștia erau vânători-culegători care se disting prin tradiții și port propriu. Odată cu impunerea de restricții de vânătoare aceștia s-au orientat către alte zone și alte îndeletniciri pentru a-și asigura cele necesare traiului. Cei mai mulți care vin în Zanzibar vând suveniruri, excursii, droguri sau se oferă ca parteneri sexuali doamnelor în căutare de o aventură exotică.

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
Urmaresc
Zboruri Zanzibar