Utile

Cum să ajungi în Zanzibar, Viză, Aeroportul, Vaccinuri

on
September 26, 2018

Pentru mult timp Zanzibar a părut o destinație riscantă, scumpă și greu accesibilă. Din fericire zona de Sud-Est a Africii e din ce în ce mai stabilă social și politic, bolile tropicale sunt eradicate sau ținute sub control, companii aeriene noi intră pe piață în fiecare an, investițiile străine sunt atrase în număr mare iar vacanțele în exoticul și sălbaticul Zanzibar au devenit facile, convenabile și sigure.

 

Zboruri spre Zanzibar

Există 4 companii care zboară din București cu una sau două escale până în Zanzibar fără să fiți nevoiți să schimbați aeroportul, să vă colectați bagajele și să vă faceți iar check-in: Fly Dubai, Qatar, Turkish și Air France.

Dacă vă interesează prețul și sunteți genul mai temerari, sau pur și simplu vreți să combinați un scurt city break cu o vacanță exotică, vă recomand să verificați zborurile spre Zanzibar din următoarele locații:

 • Qatar Airlines zboară din Milano și are promoții frecvente. Este cea mai confortabilă variantă cu servicii de top.
 • Oman Air zboară din Istanbul și oferă servicii decente la prețuri foarte bune.
 • Tui Fly zboară o dată pe săptămână din Bruxelles și, deși e o companie low cost, oferă servicii bune pe distanțe lungi.
 • Kenya Airlines zboară din Paris și Milano și oferă confort la standarde africane.
 • Fly Dubai are zbor direct spre Zanzibar din Dubai și e recomandat doar dacă e la jumătate de preț față de celelalte companii. Scaunele sunt foarte tari și incomode, iar divertismentul, băuturile și mâncarea sunt oferite doar contra cost.

 

Spre oricare din aceste destinații, Milano, Istanbul, Bruxelles, Paris sau Dubai există zboruri foarte ieftine din București cu companiile low cost Wizzair, Ryanair, Blue Air sau Pegasus. Motorul de căutare pe care îl folosesc cel mai des pentru a găsi conexiunile cele mai convenabile între zboruri low-cost și cele de linie e Kiwi.com. Aici, pe lângă căutarea standard cu date fixe, poți să îți personalizezi căutarea în funcție de perioada în care vrei să mergi, numărul aproximativ de zile pe care vrei să le petreci în vacanță sau pur și simplu poți căuta cele mai ieftine zboruri din următoarele luni. Acest motor de căutare nu va arăta în schimb zborurile de legătură dacă trebuie să schimbați aeroportul. De exemplu în Milano, Bruxelles și Dubai companiile low cost aterizează pe un aeroport diferit față de cel internațional de pe care zboară companiile de linie. În acest caz, atunci când vă alegeți zborurile, trebuie să vă lăsați timp suficient pentru a efectua transferurile între aeroporturi.

 

Aeroportul și Viza

Aeroportul din Zanzibar trebuia înlocuit de vreo 5 ani de unul modern, cu o capacitate mare care ar fi putut să primească zboruri din toate colțurile lumii și să găzduiască aeronoave de toate dimensiunile, dar lucrările au fost oprite datorită faptului că terminalul a fost construit prea aproape de pista de aterizare și nu mai rămânea spațiu suficient și pentru parcare. Se pare că între timp constructorii africani ar fi găsit soluția la această excentritate și există voci optimiste care anunță deschiderea noului aeroport în viitorul apropiat. Dacă aterizezi în Zanzibar până la inaugurarea acestei minuni inginerești pregătește-te să te simți abandonat ca pe Gara Gugești. Odată ce ai pășit în interiorul aeroportului vei fi întâmpinat de un haos general. Ignoră toate formularele în toate dimensiunile, culorile și oamenii care se îmbulzesc pe ele, completează doar Entry/Arrival Declaration Form și pune-te elegant și mândru la rândul spre una din căsuțele de sticlă în care se îngrămădesc mai mulți localnici în uniformă. Mândru că ești român și că nu nu plătești viză la intrarea în Tanzania. Datorită unor mașini Aro donate de tovarășul Ceaușescu președintelui tanzanian în urmă cu 40 de ani, România se află în relații privilegiate cu statul african iar cetățenii săi economisesc 50$ de pălărie la fiecare vacanță. Poți intra în Tanzania atât cu un pașaport electronic cât și cu unul temporar atâta timp cât e valabil cel puțin 6 luni de la data aterizării. Pentru că sunt mai multe state africane care nu recunosc pașaportul temporar există o confuzie generală în aeroporturi. Ca să evitați problemele în drum spre Zanzibar și emoțiile că nu va lăsa să plecați din București, Dubai sau Milano folosiți un pașaport temporar doar în situații extreme.

Nu te aștepta ca bagajul să îți vină pe o centură. El va sosi cu un căruț împins de niște negri chinuiți la una din spărturile pătrate din peretele care dă spre pista de aterizare. Acolo sunt preluate fără vlagă de niște oameni vânjoși care vă vor silabisi numele trecut pe etichetă. Dacă nu îți recunoști numele cu siguranță îți vei recunoaște bagajul care îți va fi înmânat cu un zâmbet larg ce vrea bacșiș. Dacă zâmbetul te impresionează uitate-te puțin spre tavan unde există mesaje clare că orice bacșiș este stric interzis în incinta aeroportului. La decolare așteaptă-te la cozi lungi și roagă-te ca biletul de întoarcere să fie dimineață sau seara târziu. În timpul zilei, sala pentru check-in se transformă în cea mai mare saună din Zanzibar datorită acoperișului de tablă încins cu cruzime de soarele african. Odată ajuns la ghișeu bagajul mic îți va fi cântărit, dar nu îți face griji dacă depășești limita, hamalul îți va face cu ochiul sugerându-ți că dacă îi dai o atenție va trece cu vederea mica ta abatere disciplinară. Nu te baza pe Duty Free-ul din aeroport pentru a-ți face cumpărături înainte de decolare. Sala de așteptare a aeroportului e dotată cu bănci, aer condiționat, câteva kiosk-uri de unde îți poți cumpăra ceva de băut sau o gogoașă și câteva magazine cu suveniruri dar destul de rudimentare și scumpe.

 

Vaccinuri și siguranță

Dacă intri pe site-ul MAE o să te îngrozești și cel mai probabil dacă ai un copil mic o să-ți anulezi vacanța în Zanzibar. Pirați somalezi care vor încerca să vă captureze, organizații extremiste care plănuiesc atentate, bande înarmate care vor vrea să vă jefuiască, vaccinuri și pastile recomandate insistent, toate sădesc groază și teroare. Dar Hakuna Matata! Pe MAE informațiile generale și recomandările de călătorie sunt copy-paste pentru mai mult de 3 sferturi de glob iar asta nu înseamnă că o să ne izolăm cu toții în oaza noastră de pace și liniște numită Europa.

Zanzibar nu mai este o zonă cu Malarie deci este decizia ta dacă iei pastilele sau nu. Eu le recomand doar dacă călătorești și pe continent unde încă există riscul de a te îmbolnăvi. Cumpără-ți câteva spray-uri de Autan și de asemenea bea apă tonică. Chinina din apa tonică este cunoscută ca fiind utilă în prevenirea pișcăturilor de țânțari și în tratarea malariei. Dacă îți place alcoolul, un gin tonic este o alegere potrivită, doza dublă de chinină din gin și apa tonică ținând țânțarii la distanță. Vaccinul pentru febra galbenă este obligatoriu doar dacă ai călătorit în alte țări africane înainte de a intra pe teritoriul Tanzaniei. Dacă ai avut o escală de câteva ore în Kenya sau Etiopia ești scutit de prezentarea carnetului de vaccinare.

Stomacul nostru nu este obișnuit cu condimentele locale deci să vă așteptați la indigestii dacă sunteți pofticioși și vreți să încercați produsele locale cu sosuri precum coconut curry sau massala. Dacă aveți un stomac mai sensibil mâncați doar grătar, prăjit și să evitați pe cât posibil mâncarea de stradă fără o recomandare pertinentă. Consumați fructe în coajă, preferabil tăiate de voi înșivă. Recomand să aveți o trusă de prim ajutor pentru călătorie. În cazul în care vă tăiați, vă înțepați într-un arici de mare, faceți febră sau aveți tulburări gastrice e bine să aveți propriile medicamente. În cele mai multe cazuri nu veți avea nevoie de acest kit și îl puteți dona înainte de plecare la o școală sau un dispensar local. Nu am întâlnit pe nimeni până acum care să își facă vaccinurile pentru febră tifoidă, hepatită, difterie sau poliomelită înainte să vină în Zanzibar deci dacă vreți să faceți astfel imunizări e propria voastră alegere.

TAGS
RELATED POSTS
4 Comments
 1. Reply

  Lore

  January 10, 2020

  Buna!
  Ceva update pentru 2020?
  Sunt in dubii. Voi călători spre destinatia finala Kilimanjaro Tanzania din Male, cu Omar Air, avand escala in Muscat și Nairobi.
  Daca nu vin direct din Romania, și am fost acum o lună în Filipine, o să mi ceara carnetul galben pt vaccinare?
  Am văzut pe MAE, că Filipine este pe lista țărilor cu alertă de polio.
  Mulțumesc!

 2. Reply

  Andreea

  January 10, 2020

  Buna, Ciprian,

  am urmarit in ultimul timp mai multe oferte pt destinatii exotice, si desi pana acum nu ne-am incumentat din cauza zborurilor prea lungi, am decis ca la iarna viitoare sa ne facem curaj…:)
  Suntem o familie cu 2 baieti, de 10 si 12 ani si ne-am dori mult sa venim in Zanzibar…ne poti ajuta cu recomandari de zboruri rezonabile si perioada potrivita ? Multumesc, Andreea

  • Reply

   Miruna

   January 28, 2020

   Salu, eu mi.am rezervat zbor duminica pt luna iunie în Zanzibar cu Qatar, zbor din München (aici locuiesc) Doha- Zanzibar, am optat pt Qarar din mai multe motive, confortul pe care îl oferă aeronavele lor și pt zborul qatar-zanzibar, multe linii de zbor fac o escala de 50 de minute în Tanzania pt alimentare, qatarul nu face

 3. Reply

  Marian

  February 12, 2020

  Salut.daca zbor din UK cu pașaport românesc și am escala in Kenya,îmi trebuie viza ptr Kenya?mulțumesc anticipat

LEAVE A COMMENT

CIPRIAN IFTIME
Zanzibar, TZ

Bună, eu sunt Ciprian și am părăsit viața confortabilă de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Blogul meu nu este numai despre această insulă minunată, ajută de asemenea la reprimare materială, devoalare personală, răzvrătire socială, părăsire de sine și alte chestiuni spirituale. Eu sunt omul care îți spune toate lucrurile neplăcute pe care nu ești pregătit nici să le asculți, și nici să le accepți. Dar nu contează că nu am dreptate, unghiurile noastre de vedere sunt adiacente și doar împreună devenim o unitate.

Thumb Up
Urmaresc
Zboruri Zanzibar