Zanzibar – Vreme, Maree, Sporturi și Unde sa stai
Zanzibar e o perlă a Oceanului Indian, necontaminată de civilizație, cu plaje albe încă virgine, ape calde limpezi, recifuri generoase și păduri întinse de cocotieri. Cultura locală din Zanzibar cunoscută ca și Swahili, este o comobinație irezistibilă din mai multe influențe precum africană, arabă și indiană. Oamenii prietenoși și atmosfera unică farmecă toți vizitatorii și le sădește adânc în minte dorința de a se întoarce.
Poziționare
Zanzibar este un arhipelag format din Unguja (Zanzibar), insula Pemba și alte 50 de insule mai micuțe. Zanzibar este situat la 40km Est de coasta Tanzaniei și 6grd Sud față de Ecuator. Insula are aproximativ 89km lungime, 39km lățime și un climat Tropical, cald pe tot parcursul anului, cu 2 sezoane ploioase, unul mai intens în Aprilie-Mai cu ploi lungi și dese, și unul mai puțin intens în Noiembrie cu ploi scurte și rare.
Sezoanele
Vara: Decembrie-Februarie cu umiditate ridicată și temperaturi medii de 30-32grd.
Sezonul ploios: Aprilie-Mai cu temperaturi medii de 28grd.
Iarna: Iunie-August cu temperaturi medii de 25 de grade.
Primăvara: Septembrie-Noiembrie cu temperaturi medii de 28-30grd
Apa Oceanului Indian are cam aceeași temperatură ca și atmosfera pe toată perioada anului, oscilând între 25grd în Iulie-August și 30grd în Martie-Aprilie
Unde să stai?
În Zanzibar găsești acele plaje pitorești de pe cărțile poștale, cu nisip alb și fin, umbrite de maiestuoși palmieri care parcă și-au relaxat trunchiurile plecând spre mare.
Partea mea preferată a insulei este cea de Sud-Est unde plaja se întinde peste 20km în Jambiani, Paje și Bwejuu. Este o zonă liniștită și netulburată, localnicii sunt foarte prietenoși, zâmbindu-ți sincer tot timpul iar peisajele sunt idilice. Paje este satul cel mai important al zonei de Sud-Est și o zonă foarte populară pentru iubitorii de kite-surfing. În perioadele de sezon, apa este plină de surferi, deci baia în ocean devine periculoasă dacă nu chiar imposibilă. Dar din fericire cei 20km de plajă oferă suficient spațiu pentru toate categoriile de turiști, așa că o plimbare de câteva minute la nord sau la sud îți poate dezvălui o bună bucată de plajă și ocean numai pentru tine. Mai multe informații în articolul Plaja Paje.
O altă plajă importantă a insulei este cea de Nord-Est, care se desfășoară pe alți 20km, și cuprinde Matemwe și Kiwengwa. E o zonă mai exclusivistă, cu multe resorturi de 4-5 stele, populară pentru liniște dar și pentru amatorii de scufundări, în vecinătate aflându-se cel mai popular recif al isulei, Mnemba. Mai multe despre Matemwe și Kiwengwa puteți citi în articolul Kiwengwa, Matemwe și Mnemba.
Cea mai cunoscută plajă a insulei este Nungwi și se află în Nord. Spre deosebire de partea de Est, aici nu există recif iar înotul este posibil indiferent de flux și de reflux. De asemenea, printre cele mai frumoase apusuri pot fi contemplate de pe această plajă. Din păcate, datorită numărului mare de resorturi și baruri, zona e ghiftuită de turiști, beach boys și localnici, făcând-o foarte comercială și gălăgioasă. Mai multe despre Nungwi găsiți în articolul Plaja Nungwi.
Coasta de Vest este stâncoasă, mai sălbatică, cu plaje mici, care la flux sunt mai tot timpul acoperite de apă. Spre deosebire de restul Zanzibarului, nisipul aici este galben și mai grunjos dar merită o vizită dacă sunteți în zonă la Cheetah´s Rock, Peșterile de sclavi sau fabrica de ambarcațiuni tradiționale din Magapwani.
Mareele
Partea de Est este mai toată protejată de un recif care acționează ca o barieră împotriva valurilor mari și a rechinilor, făcând sigur înotul pe timp de flux. Pe timp de reflux, apa se retrage până la 4 metri adâncime, lărgind plaja cu până la 2km și facilitând o drumeție până la bariera de coral. Trebuie să ai grijă la aricii de mare, creaturile negre cu țepi pe care nu îți dorești să calci. Folosește papuci de protecție și încearcă pe cât posibil să eviți zonele acoperite cu alge unde aceștia se pot camufla foarte eficient. Verificați programul fluxului și refluxului accesând următorul site: www.tideschart.com.
Sporturi
Pe insulă se pot face un duium de sporturi precum scufundări și snorkeling în atolul Mnemba, kitesurfing în Paje și Jambiani, pescuit în Kizimkazi, navigare, kayak sau paddle în Nungwi. Sunt foarte comune tururile organizate pe bicicletă, cursurile de golf și pe mai toate plajele se poate juca volei și fotbal.
În Zanzibar, atât kiterii începători cât și cei mai avansați, se bucură de condiții unice pentru practicarea sportului lor preferat. Zona Paje este cea mai populară și cea mai sigură pentru practicarea acestui sport, cu ape netezi și scunde, cu un fund de nisip curat și sigur, și cu un spațiu foarte întins unde să aterizezi și să te lansezi. Vântul este prezent pe tot parcursul anului dar cele mai bune luni pentru kite sunt din Decembrie până în Martie când bate Kaskazi din Nord cu 12-18knots, și din Iunie până în Septembrie când bate Kusi din Sud cu 15-22 knots.
Zanzibar oferă de asemenea scufundări impecabile într-un mediu marin divers și bogat. Datorită condițiilor tropicale foarte ospitaliere, scufundările se potrivesc oricărui nivel de experiență. Scufundă-te în reciful insulei Tumbatu pentru broaște țestoase și căluți de mare, explorează recifele Hunga și Magic pentru o varietate unică de creaturi marine, sau vizitează atolul Mnemba pentru abundență în pești colorați de recif, delfini sau chiar rechini Angel. Deși în Zanzibar te poți scufunda pe tot parcursul anului, cele mai bune luni sunt cele din jurul anotimpului ploios când Oceanul este foarte liniștit și vizibilitatea foarte bună.
Viorel Urda
Salut!
Ai scris ca sunt multi kite surferi si surferi in apa, dar la sporturi nu ai scris despre surf… Care i perioada in care se poate face surf? Zonele? Si daca ai putea da niste preturi orientative pt instructori
Spor in continuare!