Utile

Apusuri din Zanzibar

on
August 17, 2018

Apusurile africane sunt printre cele mai calde, intense și pitorești pe care le poți vedea în lume. Aburii Oceanului Indian transformă întinderea de apă în valuri de argint topit și acționează ca o lentilă care îngroașă vulgar dimensiunea soarelui, norii difuzi împrăștie într-un dans haotic nuanțele de roșu iar bărcile vechi de lemn se transformă în himere. În continuare am făcut o selecție cu locurile pe care le recomand pentru contemplarea acestui spectacol extravagant.

Nungwi

Deși e una din plajele cele mai aglomerate ale insulei, la apus poate oferi un spectacol încântător. Pentru pasionații de fotografie, multitudinea de siluete care pot fi încadrate pe fundalul roșiatic este impresionantă. Fie că e vorba de ambarcațiuni tradiționale sau moderne, jucători de fotbal sau cupluri romantice, maasai sau atleți, plaja oferă o mare diversitate de subiecte. Apusul poate fi urmărit de la mesele romantice cu lumânări dispuse pe plajă, de la terasele suspendate pe piloni sau pur și simplu întinși pe nisip dacă mai găsiți vreun petic ferit din calea fotbaliștilor zeloși care invadează plaja și o transformă într-un vast câmp de luptă.

Kendwa

Dacă stați în Nungwi și vreți un loc mai liniștit de unde să meditați asupra apusului, puteți face o plimbare puțin mai spre sud la sora Kendwa. Hotelurile de 4-5 stele din această zonă își apără cu grijă clienții pretențioși, numărul beach-boys-ilor este redus, iar sporturile pe plajă nesemnificative. De asemenea, apa este poluată vizual de mai puține ambarcațiuni, iar atmosfera mai potolită, lăsându-vă să vă bucurați în voie de un pahar de vin și persoana iubită.

Stone Town

6Degrees South este un roof-top restaurant, modern și cosy, aflat pe cea mai opulentă stradă a capitalei, Shangani Street. Meniul de mâncare și de cocktail-uri este destul de sofisticat, muzica aleasă cu grijă iar priveliștea una încântătoare. Decorul minimalist alb cu elemente de vegetație tropicală și barul dotat corespunzător creează o ambianță destul de occidentală, rafinată și relaxată. Dacă doriți să combinați un apus de soare african cu o masă europeană și muzica chill-out, 6Degree South este locul ideal unde vă puteți răsfăța toate simțurile.

Mangapwani

Mangapwani e unul din locurile mele preferate pentru apus, destul de local, fără prea mulți turiști, cu o istorie tumultoasă și o încărcătură magică. Plaja e ascunsă între stâncile abrupte undeva pe marginea central-vestică a insulei și e păzită de o vegetație abundentă. E o plajă pe care au fost încărcați și descărcați probabil sute de mii de sclavi, dar care în prezent e folosită ca fabrică de ambarcațiuni și punct de plecare pentru pescuit. Siluete de bărci grosolane își ridică ancorele și încep să se îndepărteze timid de țărm, țipete nedeslușite se pierd în zare, iar un fum de motor și aburi învelește tot spațiul parcă într-o legendă cu pirați. Soarele pălește ușor iar bărcile care plutesc spre orizont te fac să halucinezi imaginea unei invazii de pe mare din epoca medievală.

Protea Hotel

E unul din cele mai intime locuri din Zanzibar și un refugiu perfect înainte de apus de la toată zarva din Stone Town. De îndată ce intri pe porțile hotelului și treci prin grădina luxuriantă ca să ajungi la plajă și la restaurant, nici nu mai simți că ești în Zanzibar. Locul este simplu dar elegant, cu o terasă aristocrată, liniștită, frumos încadrată în natură, și cu o priveliște de neuitat. Muzica clasică din surdină, plaja mică cu nisip galben, localnicii care se antrenează și se întrec în tot felul de jonglerii, dhow-urile care plutesc ca niște fluturi albi la orizont, apusul spectaculos care pictează peisajul în culori calde roșu-aurii, vocile nălucă, toate te transpun într-un tablou romantic de Claude Monet. După ce comanzi de mâncare sau de băut, poți să te plimbi pe ponton și să mergei puțin în larg. În capătul pontonului se afla un foișor care pentru câteva minute se poate transforma într-o oază de liniște și nepăsare.

Michamvi

Unul din cele mai speciale locuri din Zanzibar este Michamvi. Deși e situat pe partea de Est a insulei, laguna Chwaka pictează apusul cel mai romantic din Zanzibar. Izolarea, barul tradițional, muzica reggae, nisipul făinos, inimioarele împletite din frunze de palmier, focul de tabără, dau plajei energie și culoare. Barmanii rasta au grijă să te încingă cu băuturi reci și concentrate, DJ-ul îți testează reacțiile motorii lovindu-te în timpane cu ritmuri africane, soarele de un roșu din ce în ce mai aprins îți dilată pupilele iar briza dulce te hipnotizează. Peisajul în degrade mai întâi te buimăcește și mai apoi te resuscitează. După lăsarea întunericului poți să stai la adăpost de micii vampiri lângă foc, întins pe șezlong, contamplând magnitudinea universului. Datorită izolării și lipsei luminii ambientale, Michamvi se transformă într-un gigantic observator astronomic similar cu cele ascunse în munți la înălțimi amețitoare. Ține-ți aproape cocktailul și bucură-te de fiecare clipă de spectacol.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar