Delfinii & Safari Blue
Una din cele mai populare excursii din Zanzibar este Safari Blue. Această excursie a fost inițiată de o italiancă care descoperise cu mai bine de 10 ani în urmă frumusețea lagunei Menai. Menai Bay este situată în sud-estul insulei și este de 20 de ani cea mai mare arie marină protejată din Zanzibar, acoperind recifuri de corali, păduri de mangrove, păsări sălbatice, pești tropicali și întinse câmpii subacvatice de alge. Menai este zona și cea mai populară de pescuit a insulei, iar autoritățile duc o luptă intensă de combatere a pescuitului ilegal cu plase circulare sau dinamitare. Eforturile lor sunt răsplătite, în zona Kizimkazi populația de delfini crescând semnificativ în ultimii ani iar în acest moment mai toate excursiile de Safari Blue sunt conectate cu una de privit delfini. Din păcate localnicii încă nu au educația potrivită pentru o astfel de activitate iar privitul de delfin este mai mult o hăituială. Zeci de bărci de fibră de sticlă cu motoare puternice pleacă în fugărirea delfinilor care vin să se hrănească în apropierea recifului sau a zonelor amenajate pentru acvacultură. Bancurile de delfini sunt înconjurate de bărci iar turiștii dotați cu echipamente de snorkeling sar în apă pentru câteva clipe de înot alături de creaturile marine în habitatul lor natural. Delfinii nu se lasă încolțiți mult timp, fug din ambuscada bărcilor, iar căpitanii pleacă din nou în căutarea și încolțirea lor. Vânătoarea se încheie în momentul în care turiștii sunt plictisiți să mai sară din barcă și să se urce după câteva clipe înapoi, sau când valurile de 4-5m le tulbură sistemul digestiv. Experiența asta ar putea fi una inedită, să înoți alături de aceste ființe marine este o experiență de neuitat dar stresul provocat delfinilor și rănile suferite de ei din cauza elicelor mă fac să nu recomand această excursie până când organizarea nu va fi sustenabil reglementată. Safari Blue începe din Fumba și are 4 puncte de interes: o limbă de nisip care poate fi vizitată doar la reflux, insula Kwale unde se mănâncă fructe de mare proaspete, laguna acestei insule și snorkeling. Din punctul meu de vedere excursia este destul de săracă iar experiența și-a pierdut din valoare datorită numărului foarte mare de bărci care copiază același itinerariu.
Dacă înainte pe limba de nisip acostau doar câteva bărci, în prezent mica insuliță este practic sufocată de turiști. Senzația pe care o aveai înainte de izolat pe o fâșie de pământ în mijlocul unui infinit de albastru s-a transformat într-o secvență de film în care toți cei 250 pasageri ai unui unui avion aterizat forțat pe apă rămân captiv pe aripa acestuia strigând disperați după ajutor. Insula Kwale era drăguță înainte să fie și ea asaltată de sute de turiști, și înainte ca toți localnicii să își mute prăvăliile aici împânzînd toată plaja cu cârpe și tablouri. O altă atracție este baobabul milenar trântit ca un cartof în mijlocul insulei. Odată liniștită, această insulă vuiește acum de sunete de tobe de la petrecerile organizate pentru vizitatori, e plină de gunoaie și de șobolani. Laguna cu formațiunile sale reprezintă o atracție de vârf, reciful fosilizat unde se face snorkeling e de asemena o experiență excentrică iar întoarcerea spre Fumba navigând pe mare cu pânzele întinse și intonând cântece în swahili dirijați cu grație de căpitan te mai consolează că nu ți-ai irosit ziua degeaba.
Având un interes mare pentru această parte a insulei am descoperit că Menai are mult mai multe de oferit decât acest itinerariu demodat și aglomerat: păduri tinere de mangrove, egrete albe și negre, sate tradiționale pe Insula Uzi, sărituri curajoase de pe stâncă, plaje virgine, zone de snorkeling mai bogate sau lagune tăinuite. Zona are foarte mult potențial, îți trebuie doar puțină imaginație ca să ieși din itinerariul clasic și să ai curajul să explorezi ce alții evită doar din confort sau ignoranță.