De Duh

Moderna femeie goală

on
July 9, 2018

Cele mai multe persoane care veneau singure la resortul unde lucram erau femei și, de asemenea, în călătoriile mele am întâlnit mai multe femei care călătoreau singure decât bărbați. M-am întrebat de multe ori de ce se întâmplă acest fenomen. Pentru bărbați ar trebui să fie mai la îndemână, noi nu avem probleme legate de confort, nu ne temem că o să fim violați, nu suntem foarte pretențioși la mâncare, și genetic nu suntem la fel de sociali precum femeile. Deși toate indiciile susțin că ar trebui să fie mai mulți bărbați care călătoresc singuri decât femei, se întâmplă contrariul. Fiind consilier psihologic neacreditat în timpul liber la resort pentru clientele singure, am început să înțeleg acest comportament straniu. Profilul femeii moderne: 30-35 de ani, dintotdeauna singură sau recent divorțată, foarte puține cu copii, independentă, cu un job stabil bine plătit, cu perspective de creștere în carieră, inteligență peste medie. De multe ori, în pauze ieșeam să mă odihnesc afară în fața restaurantului pe canapele și le primeam la audieri, fără vreo programare, veneau una câte una: ipohondre și obsesivo-compulsive, depresive și alcoolice, isterice și anxioase, distruse și decepționate, înșelate și părăsite, bipolare și narcisiste, toate veniseră în Zanzibar în căutarea alinarii, liniștii și a vindecării. A găsit-o vreo una? Pentru mine a fost o ocazie să înțeleg că femeile sunt mult mai predispuse la dezechilibre mintale decât bărbații iar în ceea ce privește eșantionul pe care am lucrat, femei inteligente cu venit peste mediu, am înțeles că tocmai acest lucru stătea în calea echilibrului lor. Prin emancipare, aceste femei se îndepărtaseră de rolul lor de femeie, au intrat în coflict și competiție cu acei bărbați cu care ar fi putut întemeia o familie iar lupta pentru supremație și control a dus la instabilitate, vină, singurătate și autoconsolare.

Fericirea relativă provine din 3 surse: din ceea ce ești, din lucrurile pe care le ai, și din imaginea ta în ochii celorlalți. Filozofi și stoici din toată lumea și toate epocile au insistat mereu ca energia să fie orientată în direcția hrănirii primei surse, și ignorarea celorlalte două, posesiunea și reputația, asupra cărora nu avem nici un control. Acestea ne pot fi luate oricând, se schimbă, se degradează, pot atrage invidie, inamici și conflict. Prin alimentarea ultimelor două surse trăim într-o permanentă stare de frică și de goliciune pe interior. Impermanența lucrurilor și iminența pierderii lor duc la neliniște și disperare. Prin alimentarea primei surse dobândim cunoaștere, înțelepciune, atenție și înțelegere, ce ne ajută să trăim o viață liniștită și echilibrată. Se poate întâmpla ca prin “a fi ceea ce ești” să atragi posesiuni și faima. A nu te atașa niciodată de aceste valori efemere, nici de oameni, nici de concepte, te scutește de flacăra suferinței și mizeriei umane. Le primești, te folosești de ele, dăruiești mai departe, și le lași să treacă. Lucrurile pe care le ai ajung să te posede, iar imaginea pe care ți-ai creat-o ajunge să te înlocuiască. Câteodată o femeie de succes este mai respingătoare decât o femeie urâtă. Un zid peste care bărbații nu pot trece, nu datorită unui sentiment de inferioritate, ci datorită faptului că acele femei de succes ajung să se identifice cu cariera lor, iar ambalajul rămâne fără de substanță.

Suflete frumoase captive în colivia fricii, a conformismului și a aparenței. Păsări cu aripi amorțite pe care supraviețuirea într-o lume materială cu așteptări atât de mari v-a îndepărtat de la adevărata voastră frumusețe: sensibilitatea, bunătatea și compasiunea. Muze care și-au luat viața în mâini și au ales munca ca formă de afirmare, cărora le este frică să își asume responsabilitatea iubirii, care se lăsă trăite de viață în loc să o trăiască. Tot ce e nemuritor e doar clipa prezentă. Gândurile și deciziile pe care le luăm acum ne împletesc viitorul. Cum ar fi ca atunci când cineva te-ar întreba ce ai schimba dacă ți s-ar mai da dreptul la încă o viață, să răspunzi că ai face exact aceleași lucruri? Dar într-o minte plină de frici, remușcări și fantezii nu mai rămâne loc și pentru tine. Făpturi fragile care v-ați însușit forța și preocupările bărbaților, care ați intrat cu noi în competiție în loc să ne iubiți, să ne completați și să ne înălțăm pe noi culmi ale existenței. Nu sunteți voi cele care vă deschideți, și noi cei care pătrundem? O relație nu este doar despre fizic, muncă, sacrificiu, casă și copii. Este despre cum cei doi se stimulează reciproc să devină constant varianta lor mai bună. Ne dictăm singuri realitatea, zi de zi, prin decizii sau indecizii. Lumina care odată strălucea în jurul tău, pălește pe zi ce trece din cauza jocului de putere la care nu poți renunța. Într-o zi o să se stingă, aripile o să se frângă, culorile o să se șteargă, și abia atunci o să muți spre interior privirea fixată la uniforma din oglindă. Ajungeți singure la 30-35 de ani fără copii, fără bărbați, dar cu cariere. Cum va umple cariera inima și vă încălzește patul, nu știu. Nu e cariera la fel de superficială precum viața pe care o trăiți?

V-ați luat la trântă cu noi bărbații, vreți să ne arătați că aveți coaie, că sunteți inteligente, capabile. Nu trebuie, știam deja! E nevoie de un act eroic să ții o făptură în tine 9 luni, să îi dai naștere, să o crești, să îi oferi afecțiune, să o transformi într-un om echilibrat care să iubească și să prețuiască. Libertatea este cel mai de preț lucru cu care ne naștem iar ea ne este oricând la îndemână. Nu ne părăsește niciodată, e acolo constant și așteaptă să o folosești. Ceva din mine încă speră că o să spargeți coconul de mătase în care trăiți și că o să renașteți în fluturi gingași și rebeli, pentru care emanciparea e iubire, afecțiune, înțelegere și răbdare. Noi bărbații avem nevoie de femei lângă noi. Suntem noi prinși destul în condiția de a munci, de a acționa, de a face. Fiți voi cele care ne echilibrează, care ne aduc un ulcior de pace. Fiți, și atât!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

CIPRIAN IFTIME
Zanzibar, TZ

Bună, eu sunt Ciprian și am părăsit viața confortabilă de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Blogul meu nu este numai despre această insulă minunată, ajută de asemenea la reprimare materială, devoalare personală, răzvrătire socială, părăsire de sine și alte chestiuni spirituale. Eu sunt omul care îți spune toate lucrurile neplăcute pe care nu ești pregătit nici să le asculți, și nici să le accepți. Dar nu contează că nu am dreptate, unghiurile noastre de vedere sunt adiacente și doar împreună devenim o unitate.

Thumb Up
Urmaresc
Zboruri Zanzibar