Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar
Utile

Zanzibar, El Dorado al Africii?

on
May 8, 2021

Din ce în ce mai mulți turiști se îndrăgostesc de Zanzibar și vor să cumpere o proprietate sau să investească aici. Dar aveți mare grijă! Localnicii îți vor spune: “Hakuna Matata, ca să cumperi în Zanzibar îți trebuie un partener local!”. Traficanți de aranjamente îți vor spune că ei știu secretul unui business de succes pe insulă și că investind in proiectul lor îți vei recupera bănuții în câțiva ani și apoi vei avea un profit generos pentru tot restul vieții. Deși pare credibil și tentant, nimic nu este adevărat, legile s-au schimbat iar investitorii în cel mai fericit caz își primesc înapoi doar investiția, singurii care fac profit fiind doar samsarii insulei. În continuare vă dau niște sfaturi de care să țineți cont înainte să vă aruncați economiile în cufărul piraților din Oceanul Indian.

  • Toate pământurile din Zanzibar sunt deținute de guvern. Localnicii primesc drept de ocupare pe care îl pot vinde, dar pământurile rămân mereu în proprietatea guvernului.

  • Se poate cumpăra teren fără partener local. După ce cumpărați terenul, pe lângă contractul de vânzare cumpărare cu ocupantul local, trebuie să solicitați închirierea spațiului (Lease) de la Guvern. Chiria inițială este de 33 de ani dar poate fi extinsă la 66 sau 99 de ani. Proprietățile de pe plajă nu pot fi cumpărate pentru uz personal, doar pentru business. Proiectele mari trebuie să fie aprobate de ZIPA iar pentru cele mici poti sa iti iei licențele doar de la Commision of Tourism. Vizitează-i înainte de a cumpăra proprietatea și adună cât mai multe informații.

  • Să nu făceți nici o înțelegere directă cu localnicii. Câteodată o persoană spune că ea deține locația dar de fapt toată familia este proprietară. Vei ajunge în situația în care va trebui să cedezi terenul pentru că ai un contract care nu a fost semnat de toți membrii. Recomand cu tărie să consultați un avocat foarte bun înainte să faceti acest pas. Fără implicarea unui avocat sau firme de consultanță vei economisi inițial dar veți pierde mult mai mult când vor începe să apară problemele (și mereu apar daca sunt fisuri)

  • Înainte de a prelua o locație verifică istoricul ei. Fă puțin research, verifică actele de proprietate, ia legătură cu foștii chiriași (sau actualul), vezi cum a decurs relația cu proprietarul, discută cu vecinii și cu sheha (căpetenia satului), verifică dacă terenul sau hotelul pe care vrei să îl preiei nu este închiriat sau vândut altcuiva (un due diligence este foarte recomandat). Au fost cazuri în care același pământ a fost vândut de mai multe ori sau a fost închiriat altcuiva când actualul chiriaș avea dreptul de a extinde, refuzând astfel să părăsească locația și aducând un prejudiciu semnificativ celor care au vrut să preia fără să îl consulte.

  • Informațiile în Zanzibar sunt ca un puzzle. Trebuie să aduni păreri din cât mai multe surse dar nimeni iți va oferi o poză de ansamblu completă. Înainte de a te hotărâ să investești în Zanzibar consultă avocați, Commission of Tourism, Immigration, ZIPA, BPRA, TRA, ZRB, ZSSF, ZEMA etc, locuiește aici o perioadă ca să înțelegi cultura locală și ce presupune să lucrezi printre și cu acești oameni. Văd din ce în ce mai multe persoane care după mai putin de un an își strâng lucrurile și pleacă pentru că și-au supraestimat abilitățile de antreprenori sau cele de adaptare la mediul african. Cu siguranță nu vei avea niciodată imaginea de ansambu și mereu vor mai fi piese lipsă pe care le vei descoperi doar experimentând pe pielea ta, dar măcar intri în acest business responsabil si cu temele făcute.

  • Nu te baza pe afirmația promovată: Zanzibar e ca România anilor ’90! Legislația se înăsprește de la un an la altul, imperiul italienilor este deja în declin, iar acum te lupți cu state extrem de competitive pe scena turistică precum Polonia, Spania și Germania. Această expresie atrage mulți oportuniști care vor să construiască pe plajă mastodonți scârboși de ciment, să promoveze un turism de masă și să dea o lovitură fabuloasă. A privi insula ca pe un El Dorado al momentului o să-ți aducă numai mizerie și nefericire pentru că atunci când ești orbit de strălucire dai cu capul de mulți pereți. Pune suflet în ce faci, respectă și ajută localnicii să mai recupereze puțin din diferențe, înarmează-te cu multă răbdare și cu siguranță proiectul tău va avea succes!
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT