Ora de lucru manual
M-am trezit în dimineața asta între 2 dorințe. Una de a schimba lumea, și una de a mă bucura de ea așa cum este.. Așa că am ales să le fac pe amândouă.
“Studiam pentru încă o specializare, munceam din ce în ce mai multe ore, domeniul meu evolua foarte repede și trebuia să țin pasul, trebuia să completez din ce în ce mai multe rapoarte, să răspund la din ce în ce mai multe email-uri, să fiu disponibil la orice oră din zi și din noapte, să fiu prompt, să nu pierd nici un client, să am un rating ridicat, să apar sus în căutări și recomandări. Părea că nu se mai termină niciodată. În puținele momente de liniște, deschideam diferite grupuri de călătorii și trăgeam cu ochiul la următoarea vacanță în speranța că o să găsesc câteva imagini cu care să mă deconectez și să mă liniștesc. Mă uit în urmă și nici nu știu când au trecut ultimii 10 ani. Gândind, proiectând, planificând, muncind, strângând, investind și câteodată iubind, pictând și călătorind. O hărmălaie continuă în care am lăsat lucrurile care mă făceau cu adevărat fericit pentru pauzele de țigară.” Cătălin, 33 de ani, antreprenor
Câți dintre noi nu au o poveste asemănătoare?
Am observat că în aceste momente de astenie socială circulă pe internet tot felul de provocări. În unele trebuie să postezi o poză de când erai copil, în unele să spui unde vrei să călătorești prima dată când se termină nebunia, în unele să distragi atenția de la filmul de groază pe care îl trăim prin tot felul de meme-uri hazlii etc. Toate aceste provocări te obligă să te refugiezi într-o lume imaginară și să te proiectezi fie în trecut, fie în viitor. Vor fi cel puțin două luni care oferă foarte mult timp liber multora dintre noi. E prima dată când lumea și viața noastră iau o pauză de la orice făceam înainte în exces. Așa că în loc să vă cer să fugiți de realitate, vă provoc să vă conectați cu ea descoperindu-vă sau regăsindu-vă acea pasiune pe care ați reprimat-o până acum din lipsă de timp. E timpul să vă calmați mințile și să vă dezmorțiți mâinile implicându-vă în activități de creație precum pictura, modelare sau sculptură. Provocarea mea este să începeți să faceți ceva prin care să vă conectați cu clipa prezentă. Grădinărit, muzică, blog, poezie, cusut, orice poți să faci cu mâinile și necesită puțină concentrare acum și aici. Pentru prima dată, în foarte mulți ani, ai timp pentru tine, pentru frumos și cine știe când te vei mai întâlni cu oportunitatea aceasta! Probabil va fi dificil la început iar lipsa de experiență sau de antrenament va da naștere la niște mâzgălituri și la multă frustrare. Dar perseverența va fi răsplătită!
Există persoane care își fac un trai decent din sculptură, modelat în lut, din muzică sau grădinărit. Micul tău talent nu o să-ți aducă nici bani, nici prestigiu dar mai mult ca sigur te va face fericit. Gătitul, grădinăritul, sportul sunt printre activitățile care combină stimularea intelectuală cu activitatea fizică într-un mod în care ne satisface și ne face să ne simțim întregiți. Când ți-ai cumpărat un gadget nou ultima dată sau când ai fost promovat la locul de muncă ai avut un moment de împlinire și euforie care în zilele următoare a fost înlocuit de același sentiment de obișnuință pe care îl aveai odinioară. Creativitatea exprimată prin munca fizică e diferită pentru că presupune coordonarea minții cu mâinile, organizarea gândurilor în găsirea succesiunii potrivite pentru a-ți atinge scopul, stimulând atât partea din tine care își imaginează cât și cea care lucrează în timp real. Fie că e împletirea unui goblen, descifrarea unui puzzle, desenarea unei mandale, reproducerea unui origami, aranjarea unui tablou din licheni, fotografiere macro, reparația unui radio vechi, finalizarea unei bijuterii artizanale, crearea unor elemente de decor din elemente reciclate, creșterea unei plante, a unui bonsai, confecționarea unei măști de protecție, orice activitate cu mâinile e o soluție practică a minții într-o anumită situație, o artă care te ajută să găsești armonie interioară și relaxare fizică, echilibrul între satisfacția de a crea și simpla plăcere de a fi, împlinire care aduce fericire.
Ai o mașină de cusut? Apucă-te să faci măști și costume de protecție! Ai un ghiveci? Crește o plantă! Ai ceva de spus! Trimite-ți idea în universul digital de unde cu siguranță va fi culeasă de persoana cu receptorii compatibili, rumegată și aruncată mai departe. Ideile au schimbat lumea! Acum trebuie să începi să faci ceva!