Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar
Utile

Mâncarea și băutura în Zanzibar

on
November 25, 2018

Fiecare masă în Zanzibar e un festin. Și nu pentru că mâncarea e una pretențioasă, ci datorită simplității și naturaleții ei. Uitați gustul de plastic al alimentelor de acasă, aici fructele, legumele, fructele de mare, sunt toate super proaspete și super delicioase.

În cea mai mare parte a anului în Zanzibar este foarte cald deci trebuie să beți cel puțin o sticlă mare (1,5 litri) de apă pe zi. Apa de la robinet este bună pentru perierea dinților, dar nu este recomandată pentru băut. Consumați apă îmbuteliată, în baruri sau restaurante costă în jur de 1$ una de 1.5Litri iar în Supermarket poți cumpăra un bax de 6 sticle cu 2$.

Corpul elimină multe minerale prin transpirație și vă veți trezi cu tot felul de pofte nebune precum nevoia de a bea o cola sau o fanta. Încercați în schimb o nucă de cocos proaspătă, este bogată în antioxidanți și în minerale. Beți apa de cocos, curățați fructul de pe pereții interiori și completați-vă astfel deficitul de minerale.

Băutorii de bere vor avea o surpriză foarte plăcută: Tanzania a fost colonie germană și au fost niște bavarezi care au lăsat moștenire câteva rețete foarte echilbrate. Cea mai populară este “Kili” (Kilimanjaro), urmată de Safari (mai tare și cu aromă de caramel), Serengeti (cea mai pură dintre beri), Tusker (toate în sticle de 500 ml), Ndovu (o bere fină la 350 ml). Locuitorii se vor bucura atunci când veți comanda berea în Swahili: Kili moja baridi (Un Kili rece) sau “baridi sana” (un Kili foarte rece). Numere: 1 = moja, 2 mbili, 3 tatu, 4 nne, 5 tanu, 6 sita, 7 saba, 8 nane, 9 tisa, 10 kumi.

Vinurile și spumantele sunt în mare parte importate din Africa de Sud. În funcție de hotel sau de zona pe care o alegeți, găsiți și vinuri de origine din Chile, Italia sau Spania. Trebuie să încercați cocktail-urile, fie cu alcool, fie virgine. Există disponibilă, de asemenea, o selecție largă de băuturi spirtoase. Localnicii beau Konyagi (un fel de Gin, dar pur chimic, deci mai bine stați departe de el). Dacă vă place pălinca, vă recomand Gongo, o băutură locală obținută natural prin fermentarea de papaya. Sucurile de fructe sunt de obicei făcute din fructe proaspete și sunt super delicioase.

Alimente: fructele de mare pe care le mănânci la cină, cel mai probabil încă înotau în ocean dimineața. Nimic nu e mai proaspăt decât aici. Căutați ofertele “catch of the day”.

NB: Unele dintre speciile de fructe de mare nu ar trebui să sfârșească pe o farfurie datorită rolului lor important pentru recifele de corali, pescuitului intensiv sau creșterii lente. Chumbe Island Team a creat un document foarte util cu poze “Ghidul sustenabil al fructelor de mare 2017” care conține câte o scurtă descriere a fiecărei specii de pește din Oceanul Îndian, împărțite în “Opțiuni bune”, “Alegeri cu prudență” și “Evitarea consumului”. Puteți consulta documentul accesând următorul link: http://www.chumbeisland.com/

Speciile de fructe de mare pe care oricine ar trebui să le evite (numele local în paranteze):

– Parrotfish (Pono)

– Biban (Chewa)

– Snapperul roșu de recif (Janja, Fatundu, Tembo, Mbawa)

– Emperor (Changu)

– Homar (Kambakochi)

– Rechinii și pisicile de mare (Papa și Taa)

Vă mulțumesc foarte mult că ați făcut o alegere bună pentru un viitor sustenabil al speciilor noastre de fructe de mare!

Carnea de vită este importată din Tanzania, Kenya sau Africa de Sud, același lucru este valabil și pentru carnea de pui. Carnea este servită cu orez tipic Pilau, Biryani, Basmatic, cu ugali (mămăligă), cu cartofi prăjiți sau banane prăjite. Dacă aveți șansa, încercați să mâncați capră, e chiar gustoasă și bine preparată. Din cauza culturii islamice, porcul se găsește foarte rar doar în unele hoteluri de 4-5stele.

Cartofii, roșiile, morcovii, ardeii verzi, varza, spanacul, ceapa etc. sunt în majoritate cultivate organic în Zanzibar.

Și apoi există fructeleee: bananele, ananasul, mango, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pepene verde, avocado, jackfruit, durian, cherimoya, papaya. Uitați gustul celor care ajung în supermarket-urile noastre, aici fructele sunt foarte dulci și nemaipomenit de delicioase.

Consultați tabelul de mai jos pentru a ști ce fructe de sezon să cumpărați atunci când ajungi în Zanzibar:

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
  1. Reply

    Mihai Florin Gherghe

    November 26, 2018

    Am mancat mango in Zanzibar. In viata mea nu mai pun in gura mango din supermarket. As dori chiar sa nu mai vad scris cuvantul mango in supermarket, nu are nici o legatura. Dupa primele muscaturi dintr-un mango in Zanzibar vedeam pe fata prietenilor cu care impartaseam experienta, aceeasi reactie pe care cred ca ar avea-o cineva care tocmai a aflat ca-l inseala nevasta… de 15 ani… cu cel mai bun prieten… saptamanal. Am aflat si eu la 40 de ani ce gust are un mango. Putea fi mai rau. Unii dintre cei cu care eram aveau 50, 58. Oare cate tampenii mai mancam si noi credem ca-s bune?

    Oricum, ce palinca ar iesi din ala….

    • Reply

      Zanzibarezul

      December 4, 2018

      Iti impartasesc sentimentele Mihai. De cate ori vin in Europa nu pot sa ma mai ating nici de fructele exotice si nici de fructele de mare. Localnicii fac un fel de palinca dar din Papaya si se numeste Gongo. Probabil pentru ca e o materie prima mai ieftina si nu la fel de sezoniera precum mango. Prima experienta erotica cu un mango am avut-o devreme pe la 26 de ani in Sri Lanka.. si numai Zanzibar si Cuba mai ofera aceeasi calitate, textura si gust. Am putea chiar deschide aici un topic: Cum a fost prima ta incercare cu un Mango adevarat? :))

  2. Reply

    Laurentiu

    March 25, 2019

    Salut,nu ai spus nimic despre preturi! Este scumpa berea,vinul…. ?

LEAVE A COMMENT