Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar
Utile

Logistică pentru Zanzibar

on
October 25, 2018

Ți-ai luat biletele de avion, ți-ai aranjat cazarea, știi toate excursiile și activitățile pe care nu trebuie să le ratezi, acum e momentul să pui la punct detaliile financiare și de comunicare.

Schimb valutar

Moneda locală este Shilling Tanzanian (TZS). Cele mai multe hoteluri solicită plata în USD, atât pentru cazare cât și pentru mâncare, băuturi sau excursii. Taxiurile și închirierea mașinilor sunt, de asemenea, plătite în USD. Aveți nevoie de TZS pentru benzină în cazul în care închiriați o mașină și dacă mergeți la cumpărături la supermaket sau în sate (obțineți prețuri mai bune atunci când plătiți în TZS). TZS vin în note de 10.000, 5.000, 2.000 și 1.000 de șilingi. Monedele folosite aici sunt 500, 200, 100 și 50 Shilling.

Cele mai bune tarife pentru schimbul de USD în TZS sunt la EXCHANGE BUREAU-rile din Stone Town și din parcarea aeroportului. Băncile locale oferă rate de schimb proaste iar ratele de schimb la hotel sunt și mai păgubitoare. În prezent, cursul de schimb este de 3340 TZS/USD (Martie 2023). Obțineți cele mai bune rate pentru bancnotele de 50$ și 100$, și puțin mai slabe pentru bancnote mai mici. De asemenea, puteți schimba Euro, AED, GBP și alte valute la birourile de schimb. NB: Bancnotele USD tipărite înainte de 2006 nu sunt valabile în Tanzania / Zanzibar. Le puteți schimba dar la o rată foarte proastă!

Cele mai mari hoteluri, restaurante și firme de închiriat mașini acceptă plata cu cardul de credit. În general pentru plata cu cardul se aplică o taxă suplimentară de 5%. Rețineți că în cele mai multe locuri cărțile de credit nu sunt acceptate.

ATM-uri

Puteți să scoateți de la bancomat numai TZS cu carduri Visa sau Mastercard. Un ATM se găsește în parcarea aeroportului și există numeroase bancomate în Stone Town. Majoritatea bancomatelor au o plată maximă de 400.000(175$) pe retragere. EXIM Bank are un comision de 7000TZS pe retragere, NBC un comision de 8000TZS, NMB un comision de 11.800 TZS iar Barclays un comision de 15400TZS. Puteți utiliza cardul de credit de mai multe ori până când se ajunge la limita zilnică de retragere.

Nu există ATM-uri în afara orașului Stone Town, cu excepția Paje (după cunoștințele mele – vă rog să-mi trimiteți un e-mail în cazul în care găsiți alte bancomate pe insulă în timp ce sunteți aici!).

În Paje un bancomat Barclays se află la benzinărie aproape de punctul de control al poliției.

Benzină

Un litru de benzină Super costă 2980TZS (Martie 2023) și se plătește numai în TZS. Sunt locuri unde vor accepta și USD dar cu un curs de schimb foarte prost. Se întâmplă destul de des să apară criză de benzină. În aceste cazuri, dacă nu ați alimentat suficient din timp, ajungeți să plătiți pe piața neagră până la 5000TZS pentru 1litru de benzină.

Sim card / internet

Puteți cumpăra un simcard la biroul de schimb din interiorul aeroportului. Un sim Zantel încărcat cu 7.2GB costă 20$. Zantel este furnizorul de servicii cu cea mai mare acoperire din Zanzibar. În oraș sau în zonele costiere puteți cumpăra un sim Zantel cu 10000TZS(4$) pe care îl puteți încărca cu 10000TZS(4$) pentru 4.8Giga internet pentru o săptămână, sau 15.000TZS(6$) pentru 7.2Giga internet pe săptămână. NB: Am avut mulți oaspeți care s-au plâns că au plătit 20$ în aeroport și nu li s-a activat opțiunea de internet aleasă. Nu plecați de la birou până când vânzătorul nu vă arată o confirmare a activării opțiunii pentru care ați plătit.

Locurile de acces Wi-Fi gratuit din Stone Town sunt la aeroport, feribot, la Forodhani Gardens, restaurantul Mercury și restaurantul La Taverna. Cele mai multe hoteluri și restaurante oferă Wi-Fi gratuit pentru oaspeții lor.

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Reply

  Dacian

  October 25, 2018

  Salut,
  Legat de SIM aș avea o întrebare: să înțeleg că, după aterizare, e mai rentabil să fac un drum până în Stone Town și să iau un SIM cu max. 2$ + 5.5$ pentru 12 GB/săptămână decât să iau același lucru direct din aeroport?

  Intenționez să stau aproximativ 2 săptămâni. Crezi că e posibil ca la începutul perioadei să încarc cartela SIM cu 11$ iar după prima săptămână să mai activez încă o dată opțiunea de 12 GB pentru cei 5.5$ rămași?

  Mulțumesc anticipat!

  Și-ți mai mulțumesc încă o dată pentru toate informațiile utile pe care le-am regăsit pe blogul tău! 🙂

  • Reply

   Zanzibarezul

   December 4, 2018

   Salutare. Clar din oras sau de la un shop autorizat vei obtine un pret mult mai bun. In aeroport cer 20$ pt SIM+3GB. De unde iti cumperi SIM-ul depinde unde iti iei cazarea. Daca e intr-una din zonele cele mai turistice nu mai e nevoie sa faci un drum pana in Stone Town. In Nungwi, Pwani Mchangani sau Jambiani vei gasi shop-uri specializate unde vand aceste SIM-uri. Daca mergi intr-o zona mai izolata precum Michamvi, Kizimkazi sau Uroa iti recomand sa iti iei SIM-ul din Stone Town. Se poate reactiva optiunea dupa o saptamana dar trebuie sa ai grija sa o faci inainte de expirarea primei activari. Daca optiunea expira, datele iti vor consuma creditul foarte repede. Sper ca iti este util raspunsul! Iti doresc o vacanta spectaculoasa in Zanzibar!

LEAVE A COMMENT