Utile

Important de știut înainte să vii în Zanzibar

on
August 28, 2018

Să nu cumva!

Este strict interzis să exporți scoici sau bucăți de coral, indiferent de mărime.

Diferite magazine de suveniruri sau copii de pe plajă vor încerca să îți vânda scoici. Nu le cumpăra! În aeroport vor fi confiscate și va trebuie să plătești o amendă dacă vei fi prins cu ele în bagaje.

Magazinele de suveniruri vor încerca de asemenea să îți vândă coarne sau alte părți din animale. Cumpără-le numai dacă primești și un certificat de export de la Ministerul Agriculturii. Această regulă se aplică pentru orice parte animală. Vânzătorii îți vor spune probabil “Hakuna Matata” adică “Nici o problemă” dar e un delict foarte mare dacă vei fi prins cu orice parte animală în bagaj fără un certificat de export. Pentru fildeș ai nevoie de un permis CITIES deci evitați să cumpărați orice suvenir făcut din fildeș. Elefanții sunt o specie vulnerabilă și pe cale de dispariție datorită braconierilor care încă îi vânează fără milă, deci dacă nu încetam să cumpărăm suveniruri confecționate din dinții acestui animal copiii noștri nu vor mai vedea elefanți vii.

 

Tradiții locale

95% dintre Zanzibarezi sunt Musulmani. În special în Stone Town doamnelor și domnișoarelor li se recomandă să își acopere umerii și să poarte rochii sau pantaloni mai jos de genunchi. Bărbații de asemenea sunt sfătuiți să poarte tricou și pantaloni lungi. Unele persoane sunt mai conservatoare și s-ar putea să stârniți indignare în anumite zone și situații. De asemenea trebuie să arătăm respect față de tradițiile țării pe care o vizităm. În zona de plajă puteți să vă îmbrăcați în costum de baie dar fără nud sau topless.

Recomand plimbările prin satele localnice. Zanzibarezii sunt persoane extrem de calde și prietenoase și zâmbesc sincer cu gura până la urechi. În sate codul vestimentar este mai relaxat decât în oraș dar recomand în continuare decență. Vei fi salutat de nenumărate ori cu “Jambo” (Bună!), ar fi nepoliticos să nu răspunzi în același fel.

Homosexualitatea este un delict și se pedepsește cu închisoarea. Dacă vezi localnici mergând ținându-se de mână este un semn de prietenie specific culturii arabe, dar acest lucru se aplică doar localnicilor!

 

La plajă

Scoicile, indiferent de mărimea lor, reprezintă casa crabilor și a altor viețuitoare marine. Dacă aduni scoici de pe plajă omori animalele care se ascund în ele și de asemenea lași altele fără protecție. Nu lua animale vii din casa lor! De asemenea încearcă să nu atingi scoici sau melci conici. Aceste scoici colorate sunt foarte atrăgătoare și au formă lunguiață de con. Melcii sunt veninoși și sunt capabili să înțepe oamenii și să paralizeze zona din jurul înțepăturii. Înțepătura unui con mic poate fi asemănătoare cu cea a unei albine, dar înțepătura unui con mai mare poate fi serioasă. Ai grijă la aricii de mare, creaturile negre cu mulți țepi pe care nu vrei să pășești. Vino cu papuci de protecție în Zanzibar pentru că în multe activități vei merge prin apă și e bine să previi o astfel de accidentare.

Pe plajă sunt mulți maasai și beach-boys care vor încerca să îți vândă orice de la excursii, suveniruri, droguri, la fantezii sexuale. Ei sunt prietenoși și de multe ori chiar dacă le spui “Nu” vor vrea doar să aibă o conversație, să își exerseze italiana sau engleza, să te cunoască și să afle mai multe despre țara din care vii. Cei mai mulți sunt prietenoși dar sunt multi care au probeme cu drogurile și care pot deveni destul de imprevizibili dacă nu îi refuzi politicos. Dacă îi vezi cu ochii roșii, că nu sunt coerenți și că se clătină când vorbesc cu tine e bine să ții distanța și să eviți orice conversație.

Dacă întâlnești localnici care plimba o maimuțică în lesă te rog să nu le dai nici un ban! Aceste maimuțe sunt furate când sunt mici de lângă mamele lor care sunt de multe ori ucise când încearcă să își apere puiul. Maimuțelele sunt izolate, hrănite rudimentar, li se dă alcool și uneori chiar și droguri. Și asta nu e o glumă! Sunt abuzate pentru a deveni docile și pentru a oferi divertisment turiștilor. Iar dacă aceste persoane fac rost de bani de la turiști vor continua să răpească puii și să le omoare mamele. Chiar dacă este o practică ilegală, poliția din Zanzibar este foarte coruptă și își primește partea ca să închidă ochii la astfel de cruzimi. Indiferent de cât de tentant ar fi să îți faci o poză cu maimuța, te rog să îți vezi de drumul tău!

Nu aveți voie să conduceți scooter, motocicletă sau atv pe plajă. Localnicii ignora această regulă, dar dacă tu o să fii prins conducând scooter pe plajă vei primi o amendă foarte mare. În afară de acest lucru, oamenii vin la plajă să se relaxeze, iar sunetul unui scooter pe plajă e cu siguranță enervant.

Copiii îți vor cere “pipi” (bomboane), “biscuits” sau “money” tot timpul.  Te rog să nu le dai nimic. Au fost învățați de turiști să cerșească și acum se încearcă oprirea acestui fenomen. Dacă te invită să joci fotbal sau să îi înveți câteva cuvinte în engleză e frumos să accepți. Vorbește cât poți de mult în engleză cu ei, o să îi ajute mai târziu să se descurce pe insula asta care devine din ce în ce mai turistică.

Dacă vrei să faci o donație e bine să mergi direct la școala locală unde poți împărți dulciuri și rechizite într-un mediu organizat fără ca copiii îți sară în cap. Dacă vei încerca să le împarți în sat sau pe plajă vor începe să se bată între ei pentru daruri și nu e o imagine cu care vrei să pleci atunci când încerci să faci un bine. Pentru donații recomand: rechizite, încălțări, echipamente de fotbal, mingi, medicamente, haine pe care nu le mai porți, telefoane pe care nu le mai folosești, ochelari de soare, măști de snorkeling. Vino cu un bagaj de lucruri pe care sigur nu le mai porți și pleacă cu un bagaj de suveniruri, măști, tablouri, haine tradiționale, jocuri locale.

Încearcă Swahili

Oamenii din Zanzibar sunt incredibil de prietenoși, iar salutări precum “Jambo” sunt obligatorii.

Uite niște cuvinte de bază:

Jambo – Bună

Mambo – Jargon pentru Jambo. Se răspunde cu Poa (Cool)

Habari – Înseamnă “Ce faci”. Se răspunde cu Nzuri (Bine)

Habari za asubuhi – Bună dimineața

Habari za jioni – “Bună” în timpul zilei

Usiko mwema – Noapte bună

Lala salama – Somn ușor

Karibu – Cu plăcere, Bine ai venit, Poftește înăuntru

Ahsante – Mulțumesc. Se răspunde cu Karibu

Sana – înseamnă “Foarte”. De exemplu Ahsante Sana (Mulțumesc mult)

Samahani – Scuză-mă, Îmi pare rău

Pole pole – Încet, Încet. Totul este Pole Pole în Zanzibar

Haraka – Repede, Imediat

Ndiyo – Da

Hapana – Nu

Sawa – Ok

Safari – Călătorie

Safari njema – Călătorie plăcută

Polisi – Poliție

Hatari – Pericol

Leo – Azi

Kesho – Maine

Saa ngapi – Cât e ceasul

Chakula – Mâncare

Chakula chema – Poftă bună

Maji – Apa

Kahawa – Cafea

Maziwa – Lapte

Chai – Ceai

Hakuna matata! – Nici o problemă!

 

 

Thanks for this picture to Michal Dzikowski

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Ciprian Iftime
Zanzibar

Salut, sunt Ciprian și am părăsit traiul confortabil de la oraș pentru sălbaticul Zanzibar. Existența mea se învârte în jurul soarelui, oceanului și culturii vibrante a acestui paradis tropical. Dorința mea este să împărtășesc frumusețea și farmecul insulei care mi-a devenit casă cu oameni cu interese comune, care doresc să experimenteze exoticul și extraordinarul. Hai să descoperim împreună ce are aceasta insulă minunată de oferit!

Thumb Up
DOCUMENTAR: ZANZIBAR UNTOLD
Carte: Zanzibarezul
Urmaresc
Zboruri Zanzibar